lørdag 10. juni 2017

Lake Aniwhenua

Lake Aniwhenua ble et litt anderledes stopp for oss. Det er en innsjø som ligger ved en veldig liten by kalt Murupara og er langt i fra et typisk turist-stopp. Området har en lang historie. Maoristammer har bodd der i hundrevis av år, og Maorikulturen står sterkt. Det var i sin tid en velstående by med mye skogbruk, men etter at maskiner og teknologi gradvis erstattet menneskekraft, har det gått kraftig nedover. Byen sliter med fattigdom, kriminalitet og gjengaktivitet.

Dagen begynte med at bussen, på vei til Lake Aniwhenua, stoppet og plukket opp vår guide for det neste døgnet som først tok oss på en liten skogstur og viste oss landets eldste Maori helleristninger. Da kvelden kom ble det tilberedt et tradisjonelt Maorimåltid kalt hangi. Det tilberedes ved at en haug steiner varmes opp nede i en grop, og deretter blir det lagt lag med mat over. Først svinekjøtt, deretter kylling og på toppen ble det lagt poteter og stuffing. Så legges det våte store laken/tepper over, lag på lag. Og så avsluttes det med at man spar sand over og dekker til alt. Så blir det da røkt i ca to timer, før man fjerner alt av sand og tepper og maten er klar for og spises. Det smakte helt nydelig.
Ekteparet som driver lodgen der vi bodde jobber hardt for å skape endring for byen sin gjennom turisme. Ved å besøke de og bo der deltok vi også i et program hvor vi fikk lære en del om utfordringene de står ovenfor og vi fikk også dratt på besøk til den lokale barneskolen. Restene fra middagen kvelden i forveien hadde vi pakket i esker for å gi til barna. Turisme har blitt en av New Zealands største og viktigste industrier, og har hatt en svært positiv innvirkning på Murupara. Skolen håper at besøk fra internasjonale reisende fra hele verden kan bidra til at barna kan utvide sine tanker og oppfatninger til utover hele verden, og se muligheter og ikke bli begrenset av sin egen by.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar